Ny blogg

Ny blogg igen. mer fokus på mat och hälsa och mindre privat bullshit :)
http://yenaslowcarb.blogg.se/

När man inte har råd

Jaa, när man inte har råd med att gå till frissan så får man helt enkelt ta fram saxen och klippa själv :)
Jag tror att vi har en självklar vinnare!

 


Squash-tagliatelle (med köttfärssås)

Till lunch blev det Squash-tagliatelle med köttfärssås. Supergott. Godare än vanlig pasta måste jag säga, mycket mer smak.

Man skalar bara squashen med en potatisskalare, runt och runt och runt. Ca 100-150g till en person. Man kan förvälla den men det går likabra utan har jag märkt.
Det finns två sätt att tillaga den. Antingen så kokar man den några minuter eller så steker man den i smör.
Jag tycker det är godare att steka (kryddar med lite salt, vitpeppar och curry) så får man in lite extra fett och håller sig mätt längre.
Sen på med lite köttfärssås (recept kommer), strö över lite ost (godast med parmesan) och voila :D


Dagens LCHF-tips

Visst är det gott med panerad fisk, schnitzel eller chicken nuggets? Men för det brukar man ju använda ströbröd och det är ajjabajja. Jag testade lite olika paneringar och kom fram till följande:
(obsera att detta är vad jag tycker, andra personer har andra smaker och tycker annorlunda)

Sesam:
Supergott om man ska göra chicken nuggets, mindre bra till att panera en hel filé eller fisk med.
Man får steka på svagare värme annars bränns fröna och kycklingen är rå i mitten. Bäst att steka i smör, ger en lite besk smak om man steker i olja.

Kokos:
Gott till chicken nuggets också, även om jag inte är något fan av kokos. Passar bra till fisk också. Mindre bra till gris och nöt.

Pofiber:
Absolut bästa och godaste paneringen. Det smakar precis som vanlig panering om inte ännu godare. Blir godast om man steker i smör och ännu godare om man steker i smörfett (smör där man tar bort vattnet, mjölkproteinet och mjölksockret), då kan man nästan inte sluta äta.

Det finns säkert fler paneringar men jag tycker dessa tre är dom bästa :)

Nästa blir att testa om man kan blanda pobibret med ägg och grädde och göra en smet av det för att fritera grönsaker och kyckling.





I'm back!

Efter uppehåll och kolhydratsfrossande är jag nu tillbaka. Har fyllt år, så mitt 22a år börjar med att ommöblera, vilket blev väldigt bra.
Stohandlat har jag med och kylskåpet är fylld med LCHF-nyttigheter!

Nu kör vi!


Nu har YeNa blivit korthårig :D

Innan färgningen

 

Efter färgningen

 

Skillnaden


YeNa ska bli korthårig!

JA! Jag har bestämt mig. Jag ska klippa av mig håret!
Så trött på långt hår som ligger platt mot huvvet så nu ska det bli ändring på det! ;)

Nåt mittemellan dessa två :)

 

Imorgon är det utbildning på jobbet så får ta och lägga mig, men innan blir det ett nytt avsnitt av The L Word :)

 


Uppdatera garderoben

Känner att jag måste uppdatera garderoben. Hälften är kläder som inte ens är min stil, dvs tjejiga klänningar och annan skit. Jeans och tshirt eller skjorta med slips ska det va, lite som superläckra Shane i The L Word, hon vet hur man ska klä sig

 

För visst passar det bättre med den vänstra än den högra klädseln? Eller är det bara jag som tycker så?

 


Update

Ojojojoj vad mkt jag haft för mig senaste veckorna. Har börjat jobba och det känns UNDERBART! Älskar jobbet mer än jag trodde. Går bra ihop med kollegorna och har kommit in i allt väldigt snabbt. Trodde verkligen det skulle gå som på praktiken att jag inte vågar prata med nån och inte gör saker själv utan bara står och glor men ICKE! Jag pratar med dom trevliga tanterna och gubbarna och fixar dom helt själv på morgonen :) Jobbar ju då på ett demensboende om ni inte förstått det ;)

Om några veckor kommer min första lön. Några tusenlappar blir det och eftersom det är hyresfria månader nu har ja råd att lägga undan lite till tatueringen och köpa nytt skrivbord och matta. Ska även införskaffa nytt soffbord och ny tv-bänk, hoppas kunna hitta det mesta begagnat :)

Med LCHF har det inte gått så bra. Har varit illamående och allmänt konstig i kroppen så i veckan ska jag till vårdcentralen och kolla upp det! Har haft svårt för fet mat och annan mat överhuvvetaget. Har bara gillat viss mat, typ...yoghurt och saltgurka och väldigt sugen på sallad e jag med. Så jag har lagt till lite mer kolhydrater i kosten och dragit ner på fettet. Lite mer frukt och sånt :) Känns lite bättre nu och pendlar upp o ner med 2kg bara om dagarna :)

Så nu är jag sugen på att beställa lite Atkins shakes och barer :) inte riktigt som 100% måltidsersättning varje dag, det tror jag inte blir nyttigt. Men tänkte mig att det kan vara smart att ta en shake på morgonen innan jobbet. Jag får inte i mig nåt kl 6 på morgonen så en proteinrik shake kommer nog sitta fint. Sen när alla patienter är uppe så blir det fika och då har det ju blivit ett o annat knäckebröd (tack gode gud att dom har bregott och fullfeta saker på jobbet, dom kör inte med margarin och lättmjölk och annan skit). Tänkte att istället kan manju ta en chokladbar då. Sen är det lunch och den är oftast direkt efter fikat eller om man har tur kan man få den efter lunchen och då kan det ju sitta fint med en shake med om man itne hunnit eller glömt ta med egen lunch, kan va smidigt att ha ett paket shakes i kylen.
På kvällen hemma kommer det nog bli en kycklingsallad och en lagomfet dressing så man får i sig nån riktig mat också :)


Och jo, jag är övertygad om att dessa shakes och barer kanske inte innehåller så hemskt bra saker, men dom är bättre än andra godisbarer och sockershakes (dvs Nutrilett&Co). Jag är itne så hems noga när det kommer till tillsatser även om jag försöker undvika dom för det mesta. Jag behöver itne ha 100% ren mat. Och nu när jag mår så illa vissa dagar att jag itne få i mig nån ordentlig mat tycker jag Atkins kommer vara en bra lösning. Sen kommer jag självklart passa på och äta riktig mat när illamåendet tar en paus :)

Ja, det var de ja, ledig i veckan som det ser ut nu så jag ska passa på att vila upp mig, kanske träna lite (köpte ju en hantel) och spela lite dataspel :)


Bounty

Saknar du sötsaker? Nåt att smaska på när du kollar film lördagkväll? Här är lösningen, hemmagjord Bounty!!

Bounty, ca 15 st (ca 1,3g kolhydrater/bit)

  • 1,5 msk smör    [0g kollisar]
  • 3 msk sukrin (eller annat sötningsmedel)  [0g kollisar]
  • 0,5 dl grädde    [1,5g kollisar]
  • 0,5 dl kokosmjölk (Blue Dragons har bara 1g/100g)   [0,5g kollisar]
  • 100g (inte dl) ICA's eco kokos (lite kolhydrater enl. förpackningen)   [1,5g kollisar]
  • 75g Marabou 86% mörk choklad    [14g kollisar]
TOTALT: 17,5g kolhydrater

  1. Smält smöret och rör ner sötningsmedlet. Se upp om du använder sukrin, det bränns lätt.
  2. Tillsätt kokosmjölk, grädde, kokos och rör ihop allt nån minut på svag värme.
  3. Ställ kallt en timme.
  4. Froma degen till avlånga bitar eller bollar.
  5. Ställ in i frysen en timme.
  6. Smält chokladen.
  7. Doppa bitarna i chokladen och förvara i kyl.

*TIPS* Sugen på kokosbollar istället? Smält chokladen och blanda in den redan i punkt 2 (eller använd ekologisk kakao för att minska på kolhydraterna). Rulla till bollar och rulla sedan i kokos, ställ i frysen en timme och förvara dem sen i kylen :)



Förlåt

Förlåt min älskade Joakim med F!
Jag saknar bara stunderna man hade med dig och borde inte skyllt på dig. <3




Fixa det själv vettja

Hittar man ingen bra tatuering på internet man kan ta så får man helt enkelt rita sig en egen :)
Har hittat massor med tatueringar där jag gillar vissa detaljer men har aldrig riktigt hittat nån som jag känner att jag vill ha på min arm i all evighet.
Så jag plockade helt enkelt ihop lite detaljer jag gillade, satte ihop dom och voilá! Jag har MIN perfekta tatuering :)

Det enda jag är osäker över är om jag ska ha texten på engelska eller latin.
På latin blir det: Ego Solo Deo judicanda (Jag skall endast dömas av Gud). Skulle va lite häftigt.
Ska kolla förbi studion och se vad dom säger :)




Besserwisser

It's only human to think you know everything about the things you know nothing about..



Dagens intag 26-04-2011

Länge sen jag körde en dagens.
Börjat använda mig av Matdagboken nu, finare och mer tjolahej.

Ingen aning om man får lägga upp detta men det lär vi väl märka ;D




Rosétorsk på spenatbädd



Originalreceptet av Anna Skipper hittar ni här.
Jag tog bort och la till lite grejer så min variant ser ut såhär:

Ingredienser:
  • 500g torsk eller annan vit fisk (jag hade hajmal)
  • 5dl spenat (helst färsk)
  • 2dl grädde
  • 1dl vatten
  • 0,5dl cremé fraiche
  • ca ½tärning fiskbuljong eller annan buljong
  • salt, svartpeppar, vitpeppar och rosépeppar

Tillagning:
  1. Koka upp grädde tillsammans med vattnet, cf, buljongen och lite vitpeppar
  2. Lägg ca 5dl spenat i en ugnssäker form
  3. Lägg på fisken och ha lite rosépeppar över
  4. Häll över såsen
  5. Ha över lite salt och svartpeppar
Grädda fisken i 200 grader i ca 25 minuter

Servera med:
  • Broccoli och en smörklick
  • smörstekt grön sparris med örtsalt och vitpeppar
  • eller annat du känner dig sugen på