YeNa's heta KorGanov med blomkålsmos

Vem kom på ordet Korv Stroganov? Vem orkar uttala det? Jag orkade inte det så jag kallade min korv stroganov för korvgryta, men det fick jag skäll för så nu fick jag komma på ett enkelt namn till det. Taddaaa, KorGanov skapades.

Jag älskar stark mat. Pappa är ju från turkiet så vi växte upp med mycket kryddrik mat.

För 4 personer (seriöst så är alla måttangivelser gissningar så du får testa dig fram)

Korganov
200g falukorv (försök hitta en med 3g kolhydrater, men det "bästa" i tex ICA ligger på lägst 4g
1 gul lök
4 stora champinjoner
1 burk krossade tomater (åter, hitta en med 3g tex Saltå Kvarn EKO)
1-1½ dl grädde 40%
½-1 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
cayennepeppar
chili
vitpeppar
buljong
paprika
spiskummin
och till sist...MASSA smör


1. Hacka löken och fräs den i massa smör. Skär samtidigt falukorven i bitar, och siva champinjonerna. Stek det tillsammans med löken i 5-10 minuter på nästhögsta värme. Rör om ibland så inget bränns.

2. Krydda med alla kryddor i valfri mängd. Nåt jag tycker är normalt-starkt är förmodligen superstarkt för "vanliga" svenssons så jag tänker inte ange några mått. Smaka av helt enkelt och bryt vanan att följa recept till punkt och pricka! Seriöst, lär er laga mat istället för att blanda exakta mängder som maskiner i en fabrik.

3. Häll över grädden och creme fraichen och låt det hela koka ihop. Smaka av igen och krydda lite mera om det behövs. Pressa vitlöken och ha i den också. Låt det puttra på låg värme i 5-8 minuter.


Nu blir det lite svårt för karlarna därute, SAMTIDIGT som du gör allt detta ska du även göra blomkålsmos, mmmhh tunga grejer dethär!

Blomkålsmos
ett stort blomkålshuvud (använd helst inte fryst)
1½-2 dl grädde
25g smör
½ dl riven ost
två paket smältost (glada/skrattande? kon)
½dl creme fraiche
salt och peppar

1. Skär blomkålen i små bitar och skölj den. Lägg allt i en lagom stor kastrull, den ska inte vara för stor och inte för liten. Det är viktigt att du INTE kokar blomkålen i vatten!! Då blir allt en rinnig gegga. Koka den i grädden. Använd 1½dl först så kan du alltid hälla i mera. Det ska faktiskt inte vara för mkt grädde såvida du inte kan tänka dig att slänga lite överskott sen. Sätt på nästhögsta värmen, rör om då och då, så fixar ångan resten.

2. När blomkålen är lagom mjuk så tar du den från plattan (sänk värmen så den hinner svalna något tills kastrullen ska på igen). Ha i smöret, dom båda ostarna och creme fraichen. Ta fram stavmixern och mixxa till önskad konstistens. Vissa gillar att ha bitar kvar och vissa vill ha den slät.

3. Sätt den på plattan igen och låt det puttra lite under omrörning så den tappar lite vatten och blir krämig fast. Krydda med salt och peppar. Färdigt.


Det blir kanske en del kolhydrater i hela rätten men delat på 4 (oftast kanske man inte ens äter upp allt) så blir det inte mkt ändå. Du får helt enkelt äta ltie mindre kolhydrater resten av dagen om du är strikt. Men nångång i veckan kan du unna dig detta.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback